• SARTEP,Sarıyer Tercih ve Eğitim Platformu
  • SARTEP LİSE

Şükran Ülgezen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulumuz hayırsever Naci Ülgezen tarafından eşi Şükran Ülgezen adına İstinye mahallesine yaptırılmıştır ve ismini buradan almıştır.

Okulumuz Grafik, Tekstil Tasarım ve Hazır Giyim branşlarında 67 öğrenciyle Sarıyer Şükran Ülgezen Uygulamalı Sanatlar Anadolu Kız Meslek Lisesi adıyla hizmete başlamıştır. Okulumuzda 1995 yılında Meslek Lisesi ve Pratik Kız Sanatlar Okulu açılmıştır. Aynı yıl Bilişim Teknolojileri Alanı açılmıştır.1996 yılında okulumuzun adı değişerek Sarıyer Şükran Ülgezen Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi adını almıştır. Anasınıfı da yine bu dönemde açılarak hizmet vermeye başlamıştır.2003 yılında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı açılmıştır.2009 yılında okulumuzun adı değişerek Şükran Ülgezen Kız Teknik ve Meslek Lisesi adını almıştır. Ancak 2014 yılında mesleki ve teknik öğretimde yapılan yeniden yapılanma çerçevesinde okulumuz Şükran Ülgezen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını alarak Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi statüsünü kazanmıştır.


Okulumuzdaki alan ve dalları incelemek için tıklayınız.


Okul tarafından hazırlanan tanıtım videosu için  tıklayınız.


UYARI: Bu sitede yer alan tüm bilgiler ilgili okullara ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait resmi internet sitelerinden ve bizzat okulların kendilerinden edinilen bilgiler doğrultusunda güncellenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve ilgili okul idareleri tarafından alınan kararlar veya yeni hayata geçirilen uygulamalar konusunda güncel son bilgilerin okullara ait resmi kaynaklardan teyit edilmesi gerekebilir.

Sarıyer Tercih ve Eğitim Platformu web sitesi; kurumumuza, SARTEP için kullanılmak amacıyla iletilen son güncel bilgiler doğrultusunda, öğrenci-veli ve öğretmenlerimize okul/kurumlar hakkında bilgi vererek, tercih döneminde yol gösterici olması amacıyla Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.

Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Sarıyer Tercih ve Eğitim Platformu (SARTEP)

Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Okulumuz yerel yerleştirme ile OBP esasına göre sınavsız öğrenci almaktadır. Okulumuzun 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı için 160 (Kız) kontenjanı bulunmaktadır. Okulumuzda tam gün eğitim yapılmakta olup öğretim süresi 4 yıldır.
2022 OBP: 56.4960----------2023 OBP: 47.2912 ----------2024 OBP: 48.9689 2024 Yılı Kontenjanı: 160
Çok amaçlı salon, kütüphane ve kantin bulunmaktadır. Pansiyonu bulunmamaktadır.
Avrupa Birliği Projesi
Okulumuza Beşiktaş'tan 25E,42T 40B 40T Bahçeköy'den 42T, 42HM, 42M, 41C Sarıyer'den 25E, 40B, 41C Şişli'den 29Ş M2, 40B 41C otobüs hatları ve Çubuklu'dan feribot ile ulaşılabilmektedir.
Bilişim Teknolojileri (Yazılım Geliştirme), Çocuk Gelişimi ve Eğitimi (Erken Çocukluk ve Özel Eğitim), Grafik ve Fotoğraf (Grafik), Moda Tasarım Teknolojileri (Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi)
2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı: %25.58 --------------------2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı:
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA: Programlama Temelleri, Bilişim Teknolojilerinin Temelleri, Mesleki Gelişim Atölyesi, Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları, Bilişim Teknik Resmi, Ofis Programları, Web Tasarımı ve Programlama, Grafik ve Animasyon, Açık Kaynak İşletim Sistemi, Veri Tabanı, Nesne Tabanlı Programlama, İnternet Programcılığı. ÇOCUK GELİŞİMİ ALANINDA: 9- Anne Çocuk Sağlığı, Müzik ve Dramatik Etkinlikler, Çocuk Ruh Sağlığı, 10- Çocuk Gelişimi, Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Ruh Sağlığı, Dramatik Etkinlikler, Erken Çocukluk ve Özel Eğitim Kurumları, 11- Erken Çocuklukta Program, Oyun ve Oyuncak, Yetersizlik Türleri Ve Kaynaştırma GRAFİK ve FOTOĞRAF ALANINDA: Temel Tasarım, Temel Desen, Temel Fotoğraf, Perspektif, Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım, Desen, Grafik Desen, Grafik Sanat Tarihi, İllüstrasyon, Ambalaj Tasarımı, Yayın Grafiği. MODA TASARIM ALANINDA: Giysi kalıpları, Giysi üretimi, Bilgisayarlı kalıp hazırlama, Model geliştirme ve tasarım. TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ ALANINDA: Temel Tekstil Uygulamaları, Numune Kumaş Dokuma, Dokuma Kumaş Analizi, Dokuma Örgüleri
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, aşağıda verilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Alanında: Basım ve Yayım, Teknolojileri TYT Bilgisayar Operatörlüğü TYT, Bilgisayar Programcılığı TYT, Bilgisayar Teknolojisi TYT, Bilgi Yönetimi TYT, Bilişim Güvenliği Teknolojisi TYT, Coğrafi Bilgi Sistemleri TYT, Dijital Fabrika Teknolojileri TYT, E-Ticaret ve Pazarlama TYT, Grafik Tasarımı TYT, İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü TYT, İnternet ve Ağ Teknolojileri TYT, Mobil Teknolojileri TYT, Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği TYT, Sahne Işık ve Ses Teknolojileri TYT, Web Tasarımı ve Kodlama TYT, Yeni Medya ve Gazetecilik. ÇOCUK GELİŞİMİ ALANINDA: Çocuk Gelişimi TYT, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri TYT, Engelliler İçin Destek Programı TYT, Sosyal Hizmetler TYT, GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANINDA: Basım ve Yayım Teknolojileri TYT, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon TYT, Çok Boyutlu Modelleme ve Animasyon TYT, Endüstri Ürünleri Tasarımı TYT, Endüstriyel Cam ve Seramik TYT, E-Ticaret ve Pazarlama TYT, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık TYT, Grafik Tasarımı TYT, Halıcılık ve Kilimcilik TYT, Marka İletişimi TYT, Medya ve İletişim TYT, Mimari Dekoratif Sanatlar TYT, Reklamcılık TYT, Seramik ve Cam Tasarımı TYT, Web Tasarımı ve Kodlama TYT, Yeni Medya ve Gazetecilik TYT , Ambalaj Tasarımı TYT. MODA TASARIMI ALANINDA: Ayakkabı Tasarım ve Üretimi TYT, Deri Konfeksiyon TYT, Deri Teknolojisi TYT, Geleneksel El Sanatları TYT, Giyim Üretim Teknolojisi TYT, Halıcılık ve Kilimcilik TYT, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı TYT, Moda Tasarımı TYT, Moda Yönetimi TYT, Sahne ve Dekor Tasarımı TYT, Tekstil Teknolojisi TYT. TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANINDA: Boya Teknolojisi TYT, Deri Konfeksiyon TYT, Deri Teknolojisi TYT, Giyim Üretim Teknolojisi TYT, Halıcılık ve Kilimcilik TYT, Moda Tasarımı TYT, Moda Yönetimi TYT, Tekstil Teknolojisi TYT, Tekstil ve Halı Makineleri TYT.
Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler. 1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. 2. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında ve web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.
Web tasarımı ve kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları
Kendilerini Bilişim Teknoloji alanlarında sürekli geliştirmeleri, yenilikleri takip etmeleri. BT alanına ilgili ve Matematik zekâsı gelişmiş kişiler tercih etmelidir.
Tübitak ile projeler yapılmaktadır.
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir. Mezuniyet sonrası, çocuk ile ilgili her alan çalışabirler. Erken çocukluk eğitimi kurum açma, kurumlarda yardımcı öğretmen olarak çalışma, Animatörlük, Saatli bakım, Oyun gruplarında görev alırlar.
Çocuklar olduğu sürece bu bölüm öğrencilerine herzaman iş vardır. Bölümün derslerini kapıp girişimci bir ruhu eklemek yeterli. Oyuncak, giysi, beslenme, eğitim mataryali, atolyeler, animasyonlar...Teknoloji kullanımı ve yabancı dil becerileri ile uluslararası çalışmalarda yürütebilirler. Çocuk merkezli bakabilme, toplumsal duyarlılık, sabır becerileri olması yeterlidir.
Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, Grafik tasarım stüdyolarında, Reklam ajanslarında, Televizyon, gazete vb. basın kuruluşları, Fotoğraf stüdyoları, Fotoğraf laboratuarları, Bünyesinde tanıtım birimi bulunan tüm kurum ve kuruluşlarda vb.
Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir. Grafik bölümünden mezun olan öğrenciler aldıkları eğitim ve kişisel eğitimleri doğrultusunda öncelikler reklâm ajanslarının creativ bölümlerinde grafik tasarımcı olarak iş imkânları bulabilirler. Bununla birlikte; tasarım stüdyoları, matbaalar, televizyon ve radyo gibi yayın kuruluşları, gazete ve dergi grupları tanıtım ve organizasyon şirketleri, kendi bünyesinde tanıtım ve reklâmasyon yapan kurumsal firmalarda, internet ve web desing stüdyoları, fotoğraf ve animasyon stüdyoları, dijital baskı stüdyoları, bilimsel ve teknolojik illüstrasyon stüdyoları, endüstriyel tasarım, kutu ve ambalaj sektörü vb. gibi firmalarda iş imkanlarını bulabilirler. Saydığımız sektörlerde birinden ya da daha çoğundan iş bulabilirler; grafikerler, grafik tasarımcı, fotoğrafçı, bilgisayar operatörü, illüstratör, animatör, creativ directori, art director vb. sıfatıyla çalışabilirler.
Fotoğrafçılık ve grafik alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler.
Yayın Takibi ve Grafik Programların yeni çıkan versiyonlarının takibi yapılıyor.
Hazır giyim sanayii, Moda evleri, Butik, Konfeksiyon, Kendine ait işyeri, Kendine ait işyerlerinde görev alabilirler. Mezun olduklarında Modelist ünvanını alırlar.
Hazır giyim sanayilerinde çalışabilirler
Üretim, Tasarım, Modelhane, Depolama, Aksesuar, Planlama, Kesimhane
Alanlarında kendilerini geliştirmeleri, modayı yakından takip etmeleri, ülkemize ait kültürel öğeleri tasarımlarında yer vermeleri, Yabancı dil öğrenmeleri tavsiye olunur.
Dokuma Fabrikalarında, İşletmelerin Tasarım ve ARGE Bölümlerinde, Tekstil Laboratuvarlarında çalışmaktadırlar. Mezuniyet sonrası, Tekstil Tasarımcı, Dokuma Desinatörü ünvanını alırlar.
Staj yaptıkları işlemlerinde çalışabiliyorlar. Genellikle kendi alanlarında çalışabiliyorlar.
Tekstil Tasarım ve Dokuma Desinatörlüğünde yeterlik kazandırıyor.
Tekstil alanı çok fazla kolu alan bir meslek. Tasarım ve Sayısal alana ilgi duyan gençlerimiz tercih edebilirler.

Tanıtım Filmini İzle

  • Öğretmen Sayısı 38
  • Öğrenci Sayısı 343
  • Derslik Sayısı 8
Okul Web Sitesi:
Okul Telefonu:
Okul Adresi:
İstinye Mahallesi Ortakçı Çıkmazı sokak No: 6 Sarıyer/ İstanbul