• SARTEP,Sarıyer Tercih ve Eğitim Platformu
  • SARTEP LİSE

Mehmet Şam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

1998-1999 Eğitim Öğretim Yılında İstanbul İl MEB e bağlı olarak faaliyete geçmiş, 2008-2009 Eğitim Öğretim Yılında Maden Mahallesinde bulunan binasına  taşınmıştır.

Okulumuzdaki alan ve dalları incelemek için tıklayınız.

Okulumuz alan tanıtımları için tıklayınız.

eTwinning Kulübü okul tanıtım videosu için tıklayınız.

UYARI: Bu sitede yer alan tüm bilgiler ilgili okullara ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait resmi internet sitelerinden ve bizzat okulların kendilerinden edinilen bilgiler doğrultusunda güncellenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve ilgili okul idareleri tarafından alınan kararlar veya yeni hayata geçirilen uygulamalar konusunda güncel son bilgilerin okullara ait resmi kaynaklardan teyit edilmesi gerekebilir.

Sarıyer Tercih ve Eğitim Platformu web sitesi; kurumumuza, SARTEP için kullanılmak amacıyla iletilen son güncel bilgiler doğrultusunda, öğrenci-veli ve öğretmenlerimize okul/kurumlar hakkında bilgi vererek, tercih döneminde yol gösterici olması amacıyla Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.

Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Sarıyer Tercih ve Eğitim Platformu (SARTEP)

Sarıyer Rehberlik ve Araştırma Merkezi




Okulumuz yerel yerleştirme ile OBP esasına göre sınavsız öğrenci almaktadır. Okulumuzun 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı için 400(Kız/Erkek) kontenjanı bulunmaktadır. Okulumuzda tam gün eğitim yapılmakta olup öğretim süresi 4 yıldır.
2022 OBP: 45.9291----------2023 OBP: - 2023 Yılı Kontenjanı: 111----------2024 OBP: 27.5482 2024 Yılı Kontenjanı:
Kütüphane, müzik ve resim odaları, bilgisayar laboratuvarı (4), atölye(3), konferans salonu, kantin bulunmaktadır. Pansiyon bulunmamaktadır.
ODAP(Ortaöğretimde Devam ve Okullaşma Oranlarının Arttırılması Projesi), Bilişim ve İnternet Kulübü, Gezi Kulübü
Öğrenci ve personel servisi, dolmuş ve İETT otobüsleri kullanılmaktadır. Hacıosman´dan özel araç ile tünel yolu kullanılarak 5 dakikada okulumuza ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda İETT 25 Y Hacıosman Metro-Yunus Emre hattı ve Ayazağa -Yunus Emre minibüs hattı ile okulumuza ulaşım sağlanmaktadır.
Bilişim Teknolojileri(Yazılım Geliştirme), Muhasebe ve Finansman(Muhasebe), Halkla İlişkiler(Halkla İlişkiler), Pazarlama ve Perakende(Satış Danışmanlığı-Sigortacılık), Ulaştırma Hizmetleri(Lojistik)
Bölüm mezunları, kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilebilirler. Ayrıca işyeri açma belgesine sahip olduklarından kendilerine ait bir işletme kurabilirler. Bunların dışında eğitimlerine ön lisans ve lisans dallarında devam edebilirler.
12. Sınıf öğrencileri beceri eğitimine giderler. Staja eğitim öğretim yılı iş takvimi süresince haftada 3 gün yani 24 saat olacak şekilde gidilir. Haftanın diğer 2 günü okulda eğitim almaya devam ederler.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA: • Programlama Temelleri • Bilişim Teknolojileri Temelleri • Bilişim Teknik Resmi • Ofis Programlar • Web Tasarımı ve Programlama • Grafik Animasyon • Nesne Tabanlı Programlama • Veritabanı • Açık Kaynak İşletim Sistemleri • Mobil Uygulamalar • İnternet Programcılığı HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA: 9.sınıf: Mesleki gelişim atölyesi: 2 Halkla ilişkilerde yazma ve konuşma:3 Halkla ilişkiler ve iletişim:4 Ofis programları:2 Toplam: 11 saat-zorunlu 10. Sınıf: Halkla ilişkiler ve organizasyon: 3 Temel iletişim: 3 Mesleki metinleri: 2 Diksiyon: 2 Haberleşme hukuku: 2 Ofis programları: 2 Toplam: 14 saat- zorunlu 11. Sınıf: Halkla ilişkiler faaliyetleri: 4 Kişiler arası iletişim: 4 Kurum içi halkla ilişkiler: 3 Halkla ilişkilerde kampanya: 2 Reklam ve tanıtım kampanyaları:5 Toplam: 18 saat - zorunlu 12.sınıf: İşletmelerde beceri eğitimi: 24 saat- zorunlu Müşteri ilişkileri: 2 saat - seçmeli MUHASEBE ALANINDA: Temel Muhasebe Ofis Programları Standart Türk Klavyesi Genel Muhasebe Bilgisayarlı Muhasebe İşlemleri Şirketler Muhasebesi Maliyet Muhasebesi Finansal Yatırım Mesleki Yabancı Dil Mesleki Matematik Mesleki Gelişim Sermaye Piyasası Kayıtları Sermaye Piyasası SATIŞ VE PERAKENDE ALANINDA: 9.Sınıf Dersleri: Tüketici davranışları,Ofis Uygulamaları, Pazarlama İlkeleri,Mesleki Gelişim Atölyesi 10.Sınıf Dersleri:Çalışma Hayatı,Müşteri İlişkileri, Standart Türk Klavyesi,Diksiyon 11.Sınıf Satış Danışmanlığı AlanıDersleri:Ürün Alımı ve Satışı ,Hukuk, Perakendecilik ,Gıda Satışı ve Sanitasyon , 11.Sınıf Sigortacılık Alanı Dersleri:Sigortacılıkta Risk,Can ve Mal sigortaları,Bireysel Emeklilik Sistemi,Sigorta Hukuku ,Hukuk ,Mesleki İngilizce,Sorumluluk Sigortaları,Hasar ,Sigorta Acentesi Açılış ,İşlemleri,Mesleki İngilizce 12.Sınıf Satış Danışmanlığı Dersleri: Kasa İşlemleri, İşletmelerde BeceriEğitimi 12.Sınıf Sigortacılık Dalı Dersleri : Sigorta Acentesi Açılış İşlemleri,İşletmelerde Beceri Eğitimi ULAŞTIRMA HİZMETLERİ (LOJİSTİK) ALANINDA: Temel Lojistik, Depo Yönetimi, Dağıtım, Taşıma Modelleri, Lojistik Paket Programlar, Gümrük, Lojistik Satın Alma gibi dersler verilmektedir. ULAŞTIRMA HİZMETLERİ (LOJİSTİK) ALANINDA: Lojistik Dalı, Sivil Havacılık Dalı bulunmaktadır.
Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, 2. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 4. Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler. Bölüm mezunları Bilişim Teknolojileri Teknisyeni unvanına sahip olurlar.
Bölüm mezunları kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilebilirler, ayrıca işyeri açma belgesine sahip olduklarından kendilerine ait bir işletme kurabilirler Bunların dışında eğitimlerine aşağıda belirtilen önlisans ve lisans dallarında devam edebilirler Önlisans Programları Basım ve Yayın Teknolojileri Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölüm mezunları kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilebilirler, ayrıca işyeri açma belgesine sahip olduklarından kendilerine ait bir işletme kurabilirler Bunların dışında eğitimlerine aşağıda belirtilen önlisans ve lisans dallarında devam edebilirler Önlisans Programları Basım ve Yayın Teknolojileri Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bilgi Yönetimi Bilgisayar Operatörlüğü Bilgisayar Programcılıgı Bilgisayar Teknolojisi Coğrafi Bilgi Sistemleri Dijital Fabrika Teknolojileri E-Ticaret Pazarlama Grafik Tasarımı İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü internet ve Ağ Teknolojileri Mobil Teknolojileri Saglık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Sahne Işık ve Ses Teknolojileri Web Tasarımı ve Kodlama Yeni Medya ve Gazetecilik Lisans Programları Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K) Bilişim Sist.Mühendisliği (M.T.O.K) Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K) Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K) Elektrik-Elektronik Müh. (M.T.O.K) Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K) Bilgisayar ve Öğretim Tek. Öğretmenliği Yönetim Bilişim Sistemleri
Alandan mezun olan öğrencilerin başarılı olması için teknolojik gelişmeleri takip etmeli sürekli kendini güncellemelidir. Alanı tercih edecek kişiler sayısal ve görsel zekaya sahip olmalı, bilgisayar başında severek saatlerce zaman geçirebilmelidir.
Alandan mezun olan öğrenciler Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Bürolarında, Şirketlerin Muhasebe ve Finans Departmanlarında, Denetim Firmaları, Bankalarda ve Finans Kuruluşlarında görev alabilirler.
Şirketlerin muhasebe departmanlarında, mali müşavirlik bürolarında ve denetim firmalarında ön muhasebe elemanı ya da muhasebe elemanı olarak çalışmaya başlarlar .Bankalarda Gişe Memuru olarak ,Finans kuruluşlarında yatırım danışmanı olarak iş imkanına sahip olurlar.
Ön Muhasebe, Temel Muhasebe, Bilgisayarlı Muhasebe işlemleri gibi mali işlerle ilgili alanlarda yeterlilik kazanmalarına sebep olurlar. Sorumluluk sahibi, mesleğini seven, gelişmeye ve araştırmaya açık, kendini yenileyen, dürüst ,güvenilir ,adil ve dikkatli niteliklere sahip kişiler olması istenir.
Alandan mezun olacak öğrenciler her şeyden önce bu mesleği severek ,dürüst ve güvenilir bir şekilde yapmalıdır. Her zaman yeni gelişmelere ve kullanılacak teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Sorumluluk sahibi, mesleğini seven, gelişmeye ve araştırmaya açık, kendini yenileyen, dürüst ,güvenilir ,adil ve dikkatli ,analitik ve mantıklı düşünen kişiler bu alanı tercih etmelidir.
Yeni çıkan muhasebe programlarıyla ilgili araştırmalar yapılıyor. E-fatura ,E-defter,E- Beyanname gibi yeni çıkan elektronik kayıtlar takip ediliyor.
Sigorta Şirketleri ,Sigorta Acenteleri,Ticaret yapan şirketlerde ve depolarda,Satış Destek Departmanlarında,Teknoloji ,Tekstil,Gıda,Mobilya ,Otomotiv,hizmet Sektöründe görev alabilirler.
Pazarlama alanında kariyer yapmayı hedefleyenlerin odağı insan olmalıdır. Bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin insanların neyi neden yaptıklarına ,motivasyonlarına ,alışkanlıklarına,nasıl karar aldıklarına,meraklı bir gözle bakıp onları anlama yetkinliğine sahip olmaları gerekir.Bu alandan mezun olan öğrenciler yüksek öğretim programlarına devam ederek eğitimlerini tamamlayarak kendilerini pazarlama ve perakende alanında geliştirmeleri gerekmektedir.
Sektör temsilcilerini daha fazla okulumuzda ağırlamak, kariyer günleri yapmak , 10. Ve 11.sınıf öğrencilerimizi alanımızla ilgili işyerlerine(AVM ,sigorta şirketleri) götürmek ,Üniversitelerin pazarlama ve perakende alanında öğretim görevlisi , araştırma görevlisi statüsündeki kişileri okulumuzda ağırlamak.Pazarlama ve Perakende alanında yurt dışındaki uygulamaları yerinde görmek adına yurt dışı projesi oluşturmak .
Öğrenciler hem hizmet alan, hem de hizmet veren kısmında çalışabilirler. Yani ticari faaliyette bulunan işletmeler, üreticiler, taşımacılar ve devlet kurumları öğrencilerimizin çalışma alanlarını oluşturmaktadır. Lojistik Elemanı Depo Elemanı vb. ünvanlar alınmaktadır. Üniversite eğitimi sonrası Ulaştırma/Lojistik bölümlerinden mezun olanlara ‘’Lojistisyen’’ ünvanı verilmektedir.
Ulaştırma Hizmetleri alanı, iş imkanı açısından oldukça zengindir. Öğrencilerimiz; taşımacılık ile ilgili devlet kurumları, gümrükler, özel taşımacılık firmaları, üreticiler ve ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerde çalışabilmektedir.
Öğrencilerimizin alanımızdan edindiği kazanımlar, onlara iş hayatları boyunca yardımcı olmaktadır. Taşıma Modelleri dersinde, öğrencilerimiz taşımanın türlerini öğrenmekte ve gelecekte hangi alanda ilerleyebileceklerine dair fikir elde edebilmektedir. Öğrencilerin yeteneklerinin belirlenmesinde alanımızda verilen dersler oldukça yardımcı olmaktadır.
Öncelikle öğrencilerimizin daha iyi bir kariyer yapabilmesi için yabancı dil öğrenmelerinin şart olduğunu söylememiz gerekir. Bununla beraber iletişimi kuvvetli ve takım çalışmasında başarılı olabilecek öğrenciler bu alanı tercih etmelidirler.
Özellikle taşıma araçları gelişen teknoloji ile birlikte yenilenmektedir. Elektrikli araçların kullanımı artmaktadır. Ayrıca depolarda robotların kullanımı konusunda da çalışmalar yapılmaktadır.
Şirketlerin halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim departmanlarında, halkla ilişkiler ajanslarında, görsel ve işitsel medya kuruluşlarında, medya takip ajanslarında, kamuoyu ve Pazar araştırma şirketlerinde, reklam ajanslarında, haber ajanslarında, çağrı merkezlerinde, şirketlerin müşteri ilişkileri bölümünde, organizasyon ve fuar şirketlerinde, turizm şirketlerinde görev alabilirler.
Yaratıcı olma, sezgisel zekasını kullanabilme, iyi iletişim kurabilme, görsel hafızası güçlü olma, problem çözebilme, ikna yeteneği olma, iyi gözlem yapabilme, hızlı karar alabilme, estetik duyguya sahip olma, ayrıntıları algılayabilme, dikkatli ve sabırlı olma, olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurabilme becerilerinin gelişmesi ve bu niteliklere sahip olması beklenmektedir.
Alandan mezun olacak öğrenciler, lisans veya meslek yüksek okullarına devam etmeleri, lisede aldıkları eğitim doğrultusunda kendilerini alanda geliştirebilecek kurslara gitmeleri, bilgisayar kullanımında kendilerini geliştirmeleri, en az bir yabancı dil öğrenmeleri, yüksek öğretim programında eğitim alırken staj yapmaları, alanımızla ilgili teknolojik, akademik ve bilimsel gelişmeleri ve yayınları takip etmeleri tavsiye edilebilir. Yaratıcı, meraklı, sezgisel zekâsı yüksek, dış görüşüne özen gösteren, iyi iletişim kurabilen, görsel hafızası güçlü, problem çözebilen, ikna yeteneği olan, iyi gözlem yapabilen, hızlı karar alabilen, estetik duyguya sahip, ayrıntıları algılayabilen, dikkatli ve sabırlı, olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurabilen, coşkulu ve enerjik kimseler alanı tercih edebilir.

Tanıtım Filmini İzle

  • Öğretmen Sayısı 48
  • Öğrenci Sayısı 357
  • Derslik Sayısı 20
Okul Web Sitesi:
Okul Telefonu:
Okul Adresi:
Sarıyer Maden Mahallesi Oltu Taşı Sokak No.22 Sarıyer /İstanbul